Biodiversity is understood as “diversifying of all living organisms existing on Earth in continental
ecosystems, marine and freshwater, and in environmental groups, which are the part of them”. This includes
diversity within species, between species, and ecosystem diversity. According to many authors, biodiversity in
the agricultural landscape and agroecosystems plays greater role than natural ecosystems. Disappearance of
sensitive organisms is due to direct changes in biocenoses structure and indirect impact of humans on
organisms trough affecting soil conditions, the quality of water and air. For the protection of biological
diversity preventing species extinction in the wild state is a priority task. Over the past hundred years many
wild species of plants have disappeared as well as their unique genotypes. Most of the genous stores of plants
is within the populations of crop species assessed in terms of genetic diversity on the basis of the number of
registered varieties. For example, the register of varieties of agricultural crops from the year 2008 shows more
than 1100 varieties of plant crops, large part of which comes from outside of our country. In addition to this
day, the fragmented and extensive agricultural economy has survived many local or old varieties of cereals,
vegetables, fodder plants and fruit trees, among which there are also varieties with relict character (false flax,
oily variety of common reddish, true millet).
Jeżeli różnorodność biologiczną mierzyć stopniem zachowania pierwotnie występujących na
danym terenie gatunków oraz zbiorowisk a także form roślin i ras zwierząt użytkowych, nasz kraj można
uznać za obszar o relatywnie wysokiej bioróżnorodności. Gatunki silnie zagrożone w innych krajach,
zwłaszcza Europy Zachodniej występują u nas dość licznie. Wiele gatunków roślin i zwierząt osiąga na
obszarze Polski granicę zasięgu występowania. To właśnie na skutek rozdrobnienia gospodarki rolnej
zachowało się w Polsce jeszcze sporo lokalnych odmian roślin oraz ras zwierząt gospodarskich. Mimo to,
znaczna część naszej flory jest zagrożona wyginięciem, a czerwone listy gatunków wydłużają się niemal
z roku na rok. Zdaniem wielu autorów bioróżnorodność krajobrazu rolniczego, jak i agrśkosystemów, jest mniejsza niż
ekosystemów naturalnych. Ustępowanie organizmów wrażliwych na antropopresję wynika z bezpośrednich
zmian struktury biocenozy, jak również pośredniego oddziaływania człowieka na organizmy poprzez
kształtowanie warunków glebowych oraz wpływ na jakość wody i powietrza.
Na liczbę występujących chwastów duży wpływ mają wykonywane zabiegi agrochemiczne, do których
należy stosowanie herbicydów. Stosowanie wzrastających dawek Chwastoxu exstra w uprawie jęczmienia
jarego powodowało systematyczny spadek liczby chwastów zarówno z grupy jednoliściennych, jak i dwuliściennych.
Z kolei celu zachowania mniszka pospolitego w runi przy częściowym ograniczaniu jego
występowania należy stosować przede wszystkim metody mechaniczne, gdyż metody chemiczne w bardzo
krótkim czasie mogą wyeliminować ten gatunek z runi.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00