Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Follow-up Effect of Hilling on Growth and Yielding of Miscanthus (Miscanthus x giganteus Greef et Deu.)

Tytuł:
Follow-up Effect of Hilling on Growth and Yielding of Miscanthus (Miscanthus x giganteus Greef et Deu.)
Następczy wpływ obredlania na rozwój i plonowanie miskanta olbrzymiego (Miscanthus x giganteus Greef et Deu.)
Autorzy:
Kozak, M.
Malarz, W.
Kotecki, A.
Helios, W.
Góra, J.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/388843.pdf
Data publikacji:
2011
Wydawca:
Towarzystwo Chemii i Inżynierii Ekologicznej
Tematy:
miskant olbrzymi
terminy zbioru
obredlanie
nawożenie azotem
Miscanthus
harvest date
hilling
N fertilization
Źródło:
Ecological Chemistry and Engineering. A; 2011, 18, 12; 1599-1614
1898-6188
2084-4530
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
In 2005–2007 in Pawlowice near Wroclaw, Poland, field experiments were conducted on the follow-up effect of hilling of Miscanthus in autumn after seeding. The split-plot experiment was set for the following three variable factors: I. Harvest date: a – autumn harvest after the vegetation period ends (11.07.2005, 14.12.2006; b – winter harvest before the vegetation starts (10.03.2006, 09.03.2007); II. Autumn treatment of rhizomes after seeding: a – with hilling; b – without hilling; III. N fertilization: 100, 150 and 200 kg N ha–1. In the first years after the experiment had been set up, the morphological features, dry matter yield, water and ash contents were related to the age of the plantation. Among the investigated factors, harvest dates had the most significant influence on yielding. Winter harvest resulted in a lower by 18.4 % dry matter yield and a decrease in water content in green matter by 23.8 % and in ash content by 43 %. However, it increased energy value in green matter by 52 %. In the second and the third year of the cultivation, out of 1 ha field of Miscanthus, it is possible to obtain biomass yield with a mean energy value of 294 GJ, which corresponds to 7.03 toe. It is possible to obtain high dry matter yields of Miscanthus with autumn hilling and applying 150 kg N ha–1.

W latach 2005-2007 w Pawłowicach koło Wrocławia prowadzono badania polowe nad następczym wpływem obredlania miskanta olbrzymiego jesienią, po posadzeniu. Doświadczenie założono w układzie "split-plot" na trzy czynniki zmienne, którymi w kolejności były: I. Terminy zbioru: a - jesienny po zahamowaniu wegetacji - 11.07.2005 r., 14.12.2006 r., b - zimowy przed ruszeniem wegetacji - 10.03.2006 r., 09.03.2007 r., II. Jesienna pielęgnacja kłączy po posadzeniu a - z obredlaniem, b - bez obredlania, III. Nawożenie w kg N ha-1: 100, 150 i 200. W początkowych latach po założeniu doświadczenia z miskantem olbrzymim cechy morfologiczne, plon suchej masy, zawartość wody i popiołu zależały od wieku plantacji. Spośród badanych czynników agrotechnicznych największy wpływ na poziom plonu i jego jakość miał termin zbioru. Zimowy zbiór, w porównaniu z jesiennym, spowodował zmniejszenie: plonu suchej masy o 18,4 %, zawartości wody w świeżej masie o 23,8 % i popiołu surowego 43 % oraz wzrost wartości energetycznej świeżej masy o 52 %. Z 1 ha uprawy miskanta olbrzymiego w drugim i trzecim roku uprawy można uzyskać plon biomasy o średniej wartości energetycznej 294 GJ, co odpowiada 7,03 tyś. Duże plony suchej masy miskanta olbrzymiego można uzyskać przy jesiennym obredlaniu plantacji i zastosowaniu 150 kg N ha-1.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies