W artykule przedstawiono wyniki badań dotyczących peletyzacji fusów po parzeniu kawy (ang. SCG – spent coffee grounds). Celem badań było przygotowanie peletów z fusów poddanych odpowiedniej obróbce, w taki sposób, aby odznaczały się jak najwyższą jakością, przy maksymalnie wysokiej wilgotności materiału podlegającego peletyzacji. Na podstawie wyników badań zasugerowano rozwiązania pozwalające zoptymalizować proces, zwłaszcza w kontekście suszenia materiału początkowego i doboru lepiszcza, a także wskazano na potencjał fusów po parzeniu kawy do wykorzystania na cele energetyczne.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00