Ocena wpływu różnych poziomów agrotechniki na zawartość błonnika i beta-glukanów w ziarnie wybranych odmian jęczmienia jarego The influence of different levels of agricultural technology on the content of dietary fibre and beta-glucans in grain of some spring barley varieties
Celem pracy była ocena wpływu dwóch stosowanych w doświadczeniach
poziomów agrotechniki, w tym nawożenia azotem, na zawartość błonnika pokarmowego i β-
glukanów w ziarnie wybranych odmian jęczmienia. Materiał badawczy stanowiło ziarno 10 odmian
jęczmienia jarego: 3 odmiany browarne (Blask, Marthe, Stratus) oraz 7 odmian przeznaczonych dla
przemysłu spożywczego lub paszowego (Antek, Atico, KWS Olof, Nagradowicki, Rubinek, Skarb,
Suweren). Dwuczynnikowe doświadczenie polowe (split-plot) przeprowadzono w latach 2010-2011
w Zakładzie Hodowlano-Produkcyjnym Małopolskiej Hodowli Roślin w Polanowicach koło Krakowa.
Pierwszy czynnik badawczy stanowiły odmiany a drugim były 2 poziomy agrotechniki: A1
(NPK 10/20/50 kg·ha-1) i A2 (dodatkowe nawożenie N w ilości 20 kg·ha-1 oraz fungicydy Amistar
250 EC+ Tilt Turbo stosowane w fazie strzelania w źdźbło w dawkach odpowiednio 0,6+0,6 1·ha-1
w fazie kłoszenia, a także regulator wzrostu Cerone 280 SL w dawce 0,75 1·ha-1zastosowany pod
koniec fazy strzelania w źdźbło). Porównywane odmiany jęczmienia jarego różniły się istotnie
zarówno zawartością w ziarnie błonnika pokarmowego, jak i β-glukanów. Odmiany browarne
charakteryzowały się niższym średnim poziomem błonnika oraz β-glukanów niż odmiany jęczmienia
przeznaczonego dla przemysłu spożywczego lub paszowego. Najniższą średnią zawartość błonnika
pokarmowego stwierdzono w ziarnie jęczmienia odmiany browarnej Marthe. Wykazano istotną
korelację pomiędzy zawartością błonnika pokarmowego a poziomem β-glukanów w ziarnie
jęczmienia jarego. Nie potwierdzono zróżnicowania zawartości błonnika pokarmowego w jęczmieniu
w zależności od stosowanych poziomów agrotechniki. Stwierdzono natomiast istotny wpływ
technologii uprawy na zawartość β-glukanów.
The aim of the study was to evaluate the impact of two different levels of agricultural
technology used in trials, including the level of N fertilisation, on the content of dietary fibre
and β-glucans in grain of some varieties of spring barley. The research material was grain of 10
varieties of spring barley: 3 varieties for brewing (Blask, Marthe, Stratus) and 7 varieties intended
for food or feed industry (Antek, Atico, KWS Olof, Nagradowicki, Rubinek, Skarb, Suweren). Twofactor
field experiment (split-plot) was conducted in growing seasons in 2010-2011 at the Institute of
Cultivation and Production of Malopolska Plant Growing Company, Polanowice near Krakow. The
first experimental factor consisted of the varieties and the second were 2 levels of agricultural technology:
A1 (10/20/50 NPK kg h-1) and A2 (additional N fertilization in amount of 20 kg.h-1 and fungicides
Amistar 250 EC+ Tilt Turbo used in the shooting phase doses 0.6 + 0.6 1 ha-1 in the earing
phase, as well as growth regulator Cerone 280 SL at a dose of 0.75 1 ha-1 applied in the late phase
of shooting). The compared spring barley varieties were significantly different both in the grain
content of dietary fibre as well as in the β-glucans content. The brewery varieties had a lower average
level of fibre and β-glucans than the varieties of barley intended for food or feed industry. The
lowest average content of dietary fibre was found in grain of barley from the brewery variety
Marthe. The significant correlation between the content of dietary fibre and level of β-glucans in
grain of spring barley was found. Differentiation of the content of dietary fibre in barley depending
of the levels of agricultural technology applied was not confirmed. Whereas, a significant impact of
cultivation technology on the content of β-glucans was observed.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE
W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00