Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ciągi dni bezopadowych w okresie wegetacyjnym w środkowo-wschodniej Polsce (1971-2005)

Tytuł:
Ciągi dni bezopadowych w okresie wegetacyjnym w środkowo-wschodniej Polsce (1971-2005)
Periods of days without precipitation during the growing season in central-eastern Poland (1971-2005)
Autorzy:
Radzka, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/36031.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Instytut Agrofizyki PAN
Źródło:
Acta Agrophysica; 2014, 21, 4
1234-4125
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Ocieczek A., 2012. Sorption properties of various types of commercial wheat flour. Acta Agrophys-ica, 14(2), 365-377. Pałacha Z., 2007. Badanie stanu wody w matrycy modelowej i uzyskanej z jabłek z wykorzystaniem metody opartej na izotermach sorpcji oraz kalorymetrycznej. Wyd. SGGW, Warszawa, 1-84. Pałacha Z., 2010. Właściwości sorpcyjne. W: Właściwości fizyczne żywności (red.) Z. Pałacha, I. Sitkiewicz. WNT, Warszawa, 143-169. Pałacha Z., Chojnowska M., 2011. Badanie stanu wody w wybranych kaszach z wykorzystaniem metody opartej na izotermach sorpcji. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 21/38(1), 28-34. Pałacha Z., Meus K., 2009. Wpływ temperatury na właściwości sorpcyjne nasion i mąki amaranthu-sa. Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego, 19/35(2), 41-48. Rizvi S.S.H., 1995. Thermodynamic properties of foods in dehydration. In: Engineering Properties of Foods (eds.) M.A. Rao, S.S.H. Rizvi. Marcel Dekker, Inc., New York, Basel, Hong Kong, 223-309. Rizvi S.S.H., Benado A.L., 1984. Thermodynamic properties of dehydrated foods. Food Technolo-gy, 38(3), 83-92. Rockland L.B., 1960. Saturated salt solution for static control of relative humidity between 5 and 40oC. Analytical Chemistry, 32, 1375-1376. Sopade P.A., Ajisegiri E.S., 1994. Moisture sorption study on Nigerian foods: maize and sorghum. Journal of Food Process Engineering, 17(1), 33-36. Spiess W.E.L., Wolf W.R., 1983. The results of the COST 90 project on water activity. In: Physical Properties of Foods (eds.) R. Jowitt, F. Escher, B. Hällström, H.F.T., Meffert, W.E.L., Spiess, G. Vos. Elsevier Applied Science Publishers, London, 65-87. Toğrul H., Arslan N., 2006. Moisture sorption behaviour and thermodynamic characteristics of rice stored in a chaber under controlled humidity. Biosystems Engineering, 95(2), 181-195. Wang N., Brennam J.G., 1991. Moisture sorption isotherm characteristics of potatoes at four tem-peratures. Journal of Food Engineering, 14(3), 269-287.

The work is based on data on daily precipitation sums obtained from nine Meteorology and Water Management Institute (IMGW) stations located in central-eastern Poland recorded from 1971 to 2005. The following lengths of periods without precipitation were identified: 11-15, 16-20 and over 20 days. The number of periods without precipitation during the growing season differed substantially in central-eastern Poland from 1971 to 2005. On average, from 1.9 to 3.2 periods without precipitation in the growing season occurred in the study period in Ostrołęka and Siedlce, respectively. The most frequent non-rainfall periods in the study area were 11-15 days long and the least frequent 16-20 days long. In general, periods without precipitation, regardless of their duration, occurred most frequently in April and least frequently in July. Central part of the study area was most likely to be affected by such periods whereas in the north-eastern part periods which were longer than 20 days were least common. There was no significant tendency for change in the number of periods without precipitation during the growing season. However, some cyclic nature of their occurrence in consecutive years was noted.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies