Soil and nutrients losses under different management practices in Ghana Straty gleby i substancji odżywczych w warunkach różnych sposobów uprawy w Ghanie
Integrated soil nutrient management is required to increase and sustain agricultural
productivity. Assessment of soil, organic matter and nutrient losses was carried out in a 3-year
integrated maize cropping system in Ghana. The treatments: no-till (NT), minimum tillage (MT),
conventional tillage (CT) and soil amendments (Control, NPK, poultry manure and their combination),
were arranged in a factorial design. The results showed soil loss to range from 0.140-
4.907 Mg·haˉ¹ in the order of NT < MT < CT < Bare. Soil loss reduction over the Bare was 88% by
½ Rates of NPK+PM, 87% by PM and 85% by NPK. Soil depth reductions in NT and MT were
92% lower than in CT. The loss of organic matter ranged from 47.6 kg·haˉ¹ to 120.70 kg/ha and was
in the order of Bare > CT > MT > NT. Nutrient losses followed the same trend. Losses in soil organic
matter, N, P, K, Ca, Mg and Na under tillage x soil amendments interactions were higher in
the CT and bare plots. NT and MT, which were recognised as conservation tillage systems,
amended with combination of organic and mineral fertilisers were found as better options in minimising
soil quality degradation.
Zintegrowana gospodarka substancjami odżywczymi jest konieczna dla uzyskania
wzrostu oraz utrzymania produktywności upraw rolniczych. Przeprowadzono oceną strat gleby,
materii organicznej oraz substancji odżywczych w 3-letnim zintegrowanym systemie uprawy kukurydzy
w Ghanie. Czynniki doświadczenia obejmowały sposoby uprawy: bezpłużny (NT), uprawa minimalna
(MT), uprawa tradycyjna (CT), oraz zastosowane rodzaje nawożenia (Kontrola, NPK, nawóz
kurzy, oraz ich kombinacje). Wyniki nadań wykazały straty gleby w zakresie 0,140-4,907 Mg·haˉ¹
w sekwencji rosnącej NT < MT < CT < Ugór. Redukcja strat gleby w stosunku do Ugoru wyniosła
88% dla ½ dawki NPK+PM, 87% dla PM oraz 85% dla NPK. Ubytek miąższości gleby w obiektach
NT i MT był 92% niższy niż w obiekcie CT. Spadek zawartości substancji organicznej wahał się od
47,6 kg·haˉ¹ do 120,70 kg·haˉ¹, w następujący sposób: Ugór > CT > MT > NT. Straty substancji
odżywczych wykazywały ten sam trend. Straty materii organicznej, N, P, K, Ca, Mg i Na pod
wpływem współdziałania sposobów uprawy i nawożenia były wyższe w obiektach CT i nie uprawianym.
Obiekty NT i MT, które traktowano jako systemy uprawy konserwującej, nawożone kombinacją
nawozów organicznych i mineralnych, okazały się lepszą opcją w zakresie minimalizacji
degradacji jakości gleby.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00