Hypothesis Testing to Confirm the Influence of Technological Parameters on Poor Quality Production Testowanie hipotez dotyczących wpływu parametrów technologicznych na jakość produkcji
This report addresses some chosen statistical methods that could be used to confirm and set up the required functions of technology in foundry companies where parts are cast by the low-wax casting method, whereas these chosen statistical methods are intended to reduce poor quality of produced parts. This research was made on a practical example. Utilization of hypothesis testing methods was examined in order to confirm technological parameters having some influence on the products quality. The data were compared before and after the implementation of changes aimed at reduction of poor quality produced parts in the wax department. The results confirmed that the implemented change had a statistically conclusive influence.
Artykuł przybliża niektóre wybrane metody statystyczne, które można wykorzystać w celu sprawdzenia ustawień wymaganych funkcji w technologii odlewania metodą wosku traconego, do zmniejszenia wad produkcji. Badania przeprowadzono na konkretnym przykładzie. Zbadano wykorzystanie metod testowania hipotez w celu sprawdzenia parametrów technologicznych wpływających na jakość odlewów. Porównano dane przed i po wprowadzeniu zmian w celu ograniczenia wad produkcji w dziale woskowni.
Wyniki potwierdziły, że wprowadzona zmiana miała statystycznie udokumentowany wpływ.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00