W pracy przedstawiono ocenę jakości wody do spożycia przez ludzi, która jako jedyny z podstawowych komponentów
środowiska mieści się w definicji żywności. Analizę jakości wody przeprowadzono na podstawie wyników badań wód
podziemnych w obszarze miasta i gminy Gniew z lat 2007-2012. W analizowanym okresie najczęściej przekraczającymi
dopuszczalną normę parametrami fizykochemicznymi były: mętność, barwa, żelazo, mangan i jon amonowy. W wodzie z
ujęcia Wielkie Walichnowy stwierdzono anomalię fluorkową, która była pochodzenia naturalnego.
This paper presents an assessment of the quality of water intended for human consumption, which as the only one of the
basic components of the environment fits with the definition of food. Water quality analysis was based on the test results of
the groundwater in the cities and villages Gniew in the years 2007-2012. In the analyzed period, usually in excess of the
permissible standard physicochemical parameters were: turbidity, color, iron, manganese and ammonium. In the water
from the Grand Walichnowy uptake a fluoride anomaly was found, which was of natural origin.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00