Determination of selected elements of the nutritional value and bioactive compounds content in organic sugar syrups Oznaczenie wybranych elementów wartości odżywczej i zawartości związków biologicznie czynnych w ekologicznych syropach cukrowych
The growing consumers’ awareness in the nutrition area, the desire to look for alternatives to white sugar and the trend to live healthily have led to an increase in the supply of sugar syrups on the organic market. Insufficient number of studies on the health attributes of these syrups does not allow to state clearly that they are a good substitute for saccharose. The aim of the work was to identify and determine the content of biologically active compounds and sugars content of natural sugar syrups from organic production. Purchased products have been examined to indicate the content of individual sugars and polyphenol compounds. The type of sugar syrup had an impact on the nutritional value, the content of dry matter, sugar and the content of bioactive compounds such as polyphenols. The obtained results showed that sugar beet as well as date syrup due to high content of bioactive compounds are nutritionally beneficial.
Rosnąca świadomość żywieniowa konsumentów, chęć poszukiwania alternatyw dla białego cukru oraz trend zdrowego trybu życia spowodowały wzrost podaży roślinnych syropów cukrowych na rynku żywności ekologicznej. Niedostateczna ilość badań nad walorami zdrowotnymi tych syropów nie pozwala jednoznacznie stwierdzić, że stanowią dobry substytut sacharozy. Celem niniejszej pracy była identyfikacja i określenie zawartości związków biologicznie czynnych oraz wartości odżywczej rynkowych syropów słodzących z produkcji ekologicznej. W zakupionych produktach oznaczono zawartości poszczególnych cukrów oraz związków polifenolowych. Rodzaj syropu cukrowego miał wpływ na wartość odżywczą, zawartość suchej masy, cukrów i związków bioaktywnych, takich jak polifenole. Na podstawie uzyskanych wyników stwierdzono, że syropy buraczany i daktylowy z uwagi na wysoką zawartość związków bioaktywnych są korzystne pod względem żywieniowym.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00