Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ prędkości walców brykietujących na zagęszczenie tworzonego brykietu

Tytuł:
Wpływ prędkości walców brykietujących na zagęszczenie tworzonego brykietu
Influence of the briquetting rollers velocity on the condensation of created briquette
Autorzy:
Adamczyk, F.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/336197.pdf
Data publikacji:
2010
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
walec brykietujący
brykiet
energetyka
briquetting roller
briquette
energy
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2010, 55, 3; 7-10
1642-686X
2719-423X
Język:
polski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Jedną z dróg zagospodarowania nadwyżek słomy jest wykorzystanie jej w energetyce. Dla ujednolicenia i polepszenia przydatności słomy do celów energetycznych należy zwiększyć jej gęstość. Taki efekt daje zagęszczenie luźnej masy słomy. Jeden ze sposobów brykietowania słomy i materiałów słomiastych polega na zwijaniu warstwy niepociętego materiału przez obracające się w jednym kierunku walce. W pracy zawarto analizę wpływu prędkości obwodowej walców brykietujących na stopień zagęszczenia brykietów uzyskanych tą metodą.

One of the possibilities of the straw surplus utilization is to use it as energy-raw material. For the unification and the improvement of the usefulness of the straw as energy-raw material it is necessary to increase its density. It can be obtained by the condensation of loose masses of straw. One method of briquetting of the straw and other straw materials consists in the curling of the layer of non cut up material by the one direction turning round briquetting rolls. This article describes the influence of the tangential velocity of briquetting rollers on the consistence of briquettes obtained with this method.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies