Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Growth, yielding and fruit quality of four plum (Prunus domestica L.) cultivars under organic orchard conditions

Tytuł:
Growth, yielding and fruit quality of four plum (Prunus domestica L.) cultivars under organic orchard conditions
Wzrost, owocowanie oraz jakość owoców czterech odmian śliwy domowej (Prunus domestica L.) w warunkach sadu ekologicznego
Autorzy:
Głowacka, A.
Rozpara, E.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/335312.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Przemysłowy Instytut Maszyn Rolniczych
Tematy:
plum
cultivar
organic production
fruit
fruit quality
śliwa
odmiana
produkcja ekologiczna
owoc
jakość owoców
Źródło:
Journal of Research and Applications in Agricultural Engineering; 2014, 59, 3; 56-60
1642-686X
2719-423X
Język:
angielski
Prawa:
CC BY: Creative Commons Uznanie autorstwa 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The experiment, conducted in 2004-2013, assessed the possibility of organic production of the fruit of four plum cultivars. The objects studied were trees of the cultivars: ‘Herman’, ‘Cacanska Rana’, ‘Valjevka’ and ‘Yellow Afaska’, grafted on Myrobalan seedlings. The experiment was established in the spring of 2004 in the Experimental Ecological Orchard in Nowy Dwór-Parcela (central Poland). The trees were grown in accordance with the principles of organic fruit-growing. The plum trees came into bearing fruit in the third year after planting. In the period 2008-2013, the largest amounts of fruit were harvested from the trees of the cultivar ‘Herman’. Other cultivars yielded considerably lower. The lowest fruit yields were obtained each year from the trees of the cultivar ‘Cacanska Rana’. The highest mean fruit weight was found in the cultivar ‘Yellow Afaska’; however, the fruit crops of this cultivar were observed to have the highest proportion of fruit damaged by the plum moth (Laspeyresia funebrana) and infected by the brown rot of stone fruits (Monilinia laxa, Monilinia fructigena). Of the four plum cultivars tested, the most suitable for growing under organic orchard conditions was the cultivar ‘Herman’, characterized by an early fruit ripening time.

W doświadczeniu prowadzonym w latach 2004-2013 oceniano możliwość ekologicznej produkcji owoców czterech odmian śliwy. Przedmiotem badań były drzewa odmian: ‘Herman’, ‘Cacanska Rana’, ‘Valjevka’ i ‘Żółta Afaska’, szczepione na siewkach ałyczy. Doświadczenie założono wiosną 2004 roku w Ekologicznym Sadzie Doświadczalnym w Nowym Dworze - Parceli (centralna Polska). Drzewa prowadzono zgodnie z zasadami sadownictwa ekologicznego. Śliwy weszły w okres owocowania w piątym roku po posadzeniu. W latach 2008-2013 najwięcej owoców zebrano z drzew odmiany ‘Herman’. Pozostałe odmiany plonowały wyraźnie słabiej. Najmniejsze plony zbierano corocznie z drzew odmiany ‘Cacanska Rana’. Największą masę miały owoce odmiany ‘Żółta Afaska’, jednakże w plonie tej odmiany obserwowano największy udział owoców uszkodzonych przez owocówkę śliwkóweczkę (Laspeyresia funebrana) i porażonych przez brunatną zgniliznę drzew pestkowych (Monilinia laxa, Monilinia fructigena). Spośród czterech badanych odmian najbardziej przydatna do sadu ekologicznego okazała się śliwa ‘Herman’, charakteryzująca się wczesną porą dojrzewania owoców

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies