Celem badań przeprowadzonych w Instytucie Zootechniki PIB była ocena jakości żółtek jaj konsumpcyjnych pochodzących
od krajowych kur stad zachowawczych, utrzymywanych zgodnie z wymogami rolnictwa ekologicznego. Materiał badawczy
stanowiły jaja pochodzące od kur czterech ras zachowawczych: sussex, rhode island red (RIR), żółtonóżka kuropatwiana i
zielononóżka kuropatwiana. Przeprowadzone badania wykazały, iż jaja niosek utrzymywanych systemem ekologicznym
charakteryzowały się żółtkami o cechach odpowiadających preferencjom konsumentów (intensywne i równomierne
wybarwienie, mniejszy udział tłuszczu – żółtonóżka kuropatwiana). Parametry te są ważnym czynnikiem kształtującym popyt
na jaja.
The aim of the study conducted at the National Research Institute of Animal Production was to estimate the egg yolk quality
from domestic conservative flocks of hens kept in accordance with the requirements of ecological farming. The research
materials consisted of hen eggs from four conservative flocks: sussex, rhode island red (RIR), greenleg partridge, yellowleg
partridge. Studies have shown that the characteristic of egg yolk of the birds kept in ecological system meet the expectations
of consumers (intense and uniform colour, lower fat content - yellowleg partridge). These parameters are an important factor
affecting the supply of eggs.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00