The effect of probiotics on poultry dung application, reduction of mineral fertilization and yield of selected crops Wpływ probiotyków na zastosowanie obornika drobiowego, redukcję nawożenia mineralnego oraz plon wybranych roślin uprawnych
Poultry dung may hardly be applied in fertilization of crops unless priobiotics are used and in many cases it may not be
used as fertilizer, since it causes the socalled physiological drought. The use of adequate amounts of probiotics, i.e. the socalled
live microorganisms, has an advantageous effect on fertilization properties of poultry dung. Application of poultry
dung in combination with probiotics resulted in high, stable yields of cereals. This makes it possible to eliminate mineral
fertilisation on farms, leading to tangible financial returns.
Obornik kurzy, bez zastosowania priobiotyków jest trudny w nawożeniu roślin uprawnych, a w wielu przypadkach
nawożenie nim jest niemożliwe, gdyż powoduje tzw. suszę fizjologiczną. Zastosowanie w odpowiedniej ilości Probiotyków,
czyli tzw. „żywych drobnoustrojów“, wywiera korzystny wpływ na właściwości nawozowe obornika drobiowego. W wyniku
zastosowania obornika drobiowego z dodatkiem probiotyków, stwierdzono utrzymanie się plonów zbóż na wysokim,
wyrównanym poziomie. Stworzyło to możliwość wyeliminowanie nawożenia nawozami mineralnymi w gospodarstwie,
w wyniku czego otrzymano wymierne efekty finansowe.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00