Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Effects of udder infections with Staphylococcus xylosus and Staphylococcus warneri on the composition and physicochemical changes in cows milk

Tytuł:
Effects of udder infections with Staphylococcus xylosus and Staphylococcus warneri on the composition and physicochemical changes in cows milk
Autorzy:
Vasil, M.
Pecka-Kielb, E.
Elecko, J.
Zachwieja, A.
Zawadzki, W.
Zigo, F.
Illek, J.
Farkasova, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/32101.pdf
Data publikacji:
2016
Wydawca:
Polska Akademia Nauk. Czytelnia Czasopism PAN
Źródło:
Polish Journal of Veterinary Sciences; 2016, 19, 4
1505-1773
Język:
angielski
Prawa:
CC BY-NC-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne - Bez utworów zależnych 3.0 PL
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The aim of this study was an evaluation of the effects of two species of coagulase negative staphylococci (CNS), Staphylococcus xylosus and Staphylococcus warneri, on the changes in technological parameters of cows’ milk. The study was conducted in a herd of Slovak Pied cattle breed (with share of HF blood). Based on the performance results from three subsequent months, cows in the 2nd and 3rd lactation with SCC up to 200 thousand/ml (8 heads, 32 quarters), and above 800 thousand/ml (8 heads, 32 quarters), after the 4th month of lactation, were selected. The samples were subjected to microbiological analysis, total bacteria count, somatic cell count; basic milk composition and physicochemical properties were also examined. The research has found the impact of bacterial infection on the increasing (p<0.05) of the number of somatic cells and a decrease (p<0.01) in protein levels in milk due to both types of staphylococci. There was a significant (p<0.05) reduction in C8: 0, C10: 0 and the total amount of saturated fatty acids in the milk of the infected cows in comparison to the healthy ones. The research also revealed higher (p<0.01) levels of C14: 0 and C20: 1 in milk from the healthy cows.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies