The development of soil water resources in the common osier (Salix viminalis L.) field in a very dry and an average vegetation season Kształtowanie się zapasów wody w glebie na plantacji wierzby wiciowej (Salix viminalis L.) w bardzo suchym i przeciętnym okresie wegetacji
The paper presents results of a study on changes of water resources under the common osier (Salix viminalis
L.) crop in relation to local weather conditions.
Field studies were carried out since April till October of the years 2008 and 2010 in a productive field of
energetic osier situated in north-eastern part of Bydgoszcz County. The study involved measurements of moisture
in 100 cm soil profiles in the osier field of annual regrowth every ten days. The common osier was grown on
mineral soil where atmospheric precipitation was the only water source and ground waters were unavailable for
plants.
Performed studies showed that changes in water reserves in both the main root zone (0–50 cm) and in the
whole soil profile were similar in the vegetation period of the same year. In a very dry vegetation season (2008),
soil moisture remained at a level of hardly available water. In an average season (2010) soil moisture was at
a level of field water capacity for plants.
W pracy przedstawiono analizę wyników badań dotyczących przebiegu zmian zapasów wody w glebie pod
uprawą wierzby wiciowej (Salix viminalis L.) na tle warunków meteorologicznych panujących w okolicy.
Badania polowe prowadzono na plantacji produkcyjnej wierzby wiciowej przeznaczonej do celów energetycznych
zlokalizowanej w północno-wschodniej części powiatu bydgoskiego. Badania terenowe wykonywano
w latach 2008 i 2010, w okresie od kwietnia do października. Prace badawcze obejmowały około dekadowy pomiar
wilgotności objętościowej w 100-centymetrowym profilu gleby na plantacji wierzby o odrostach rocznych.
Wierzbę uprawiano na glebie mineralnej o gospodarce wodnej opadowo-retencyjnej, w której jedynym źródłem
wody są opady atmosferyczne, a wody gruntowe są niedostępne dla roślin.
Zmiany zapasów wody zarówno w głównej warstwie korzeniowej (0–50 cm), jak i w całym profilu glebowym
(0–100 cm) pod uprawą wierzby miały podobny przebieg w ciągu okresu wegetacji tej rośliny w danym
roku. W okresie wegetacyjnym bardzo suchym (2008) wilgotność gleby utrzymywała się na granicy wody trudno
dostępnej. W okresie wegetacyjnym przeciętnym (2010) wilgotność utrzymywała się na granicy polowej pojemności
dla roślin.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00