Wheat water use and yield under different salinity of irrigation water Zużycie wody i plon pszenicy w warunkach różnego zasolenia wody stosowanej do nawodnień
A field experiment was conducted for determination of crop coefficient (KC) and water stress coefficient
(Ks) for wheat crop under different salinity levels, during 2015–2016. Complete randomized block design of five
treatments were considered, i.e., 0.51 dS∙m–1 (fresh water, FW) as a control treatment and other four saline water
treatments (4, 6, 8 and 10 dS∙m–1), for S1, S2, S3 and S4 with three replications. The results revealed that the water
consumed by plants during the different crop growth stages follows the order of FW > S1 > S2 > S3 > S4 salinity
levels. According to the obtained results, the calculated values of KC significantly differed from values released
by FAO paper No 56 for the crops. The Ks values clearly differ from one stage to another because the salt accumulation
in the root zone causes to reduction of total soil water potential (Ψt), therefore, the average values of
water stress coefficient (Ks) follows this order; FW(1.0) = S1(1.0) > S2(1.0) > S3(0.93) > S4(0.82). Precise data of
crop coefficient, which is required for regional scale irrigation management is lacking in developing countries.
Thus, the estimated values of crop coefficient under different variables are essential to achieve the best management
practice (BMP) in agriculture.
W latach 2015–2016 przeprowadzono polowy eksperyment w celu określenia współczynnika roślinnego
(KC) i współczynnika stresu (Ks) dla pszenicy nawadnianej wodą o różnym zasoleniu. Eksperyment przeprowadzono
metodą bloków losowych w pięciu wariantach zasolenia: 0,51 dS∙m–1 (woda słodka FW jako kontrola)
oraz 4, 6, 8 i 10 dS∙m–1 odpowiednio dla wariantów S1, S2, S3 i S4, każdy w trzech powtórzeniach. Wyniki wskazują,
że woda pobierana przez rośliny w różnych stadiach ich rozwoju układała się w malejącym porządku zasolenia
FW > S1 > S2 > S3 > S4. Obliczone wartości współczynnika KC różniły się istotnie od wartości podanych
dla upraw w biuletynie FAO nr 56. Wartości Ks różniły się znacząco między poszczególnymi stadiami, ponieważ
kumulacja soli w strefie korzeniowej ograniczyła całkowity potencjał wody glebowej (Ψt). Z tego powodu
średnie wartości współczynnika stresu (Ks) malały w porządku FW(1,0) = S1(1,0) > S2(1,0) > S3(0,93) >
S4(0,82). W krajach rozwijających się brakuje dokładnych danych o współczynniku roślinnym, które są niezbędne
w regionalnym zarządzaniu wodą do nawodnień. Dlatego wartości współczynnika oznaczone w różnych wariantach
zasolenia są istotne dla osiągnięcia najlepszych praktyk w gospodarce rolnej.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00