Artykuł stanowi kolejny etap prowadzonych przez autorów badań dotyczących możliwości zastosowania komputerowej analizy obrazu do oceny produktów i surowców rolno-spożywczych. Analizie poddano mieszanki mrożonych warzyw wybranych polskich producentów: marchewka, marchewka z groszkiem oraz mieszanka wielowarzywna. W oparciu o analizę obrazu oceniano udział marchewki w mieszankach oraz jej jakość. Następnie dokonano porównania zawartość marchewki w analizowanych mieszankach w oparciu o test t-Studenta.
The article constitutes a further stage of the research being conducted by the authors into the possibility of applying computer image analysis to the evaluation of food and agricultural products for the food industry. Various frozen vegetables produced by selected Polish companies in the sector were subjected to study, namely carrots, carrots and peas and a four-vegetable mix. The image was analyzed in order to evaluate both the share of carrot in the mixes and its quality. A comparison of the carrot content was then carried out on the basis of the t-Student test.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00