Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Metoda ustalania wymaganej temperatury w chlewni Cz. I.: Metoda ustalania adekwatnej temperatury

Tytuł:
Metoda ustalania wymaganej temperatury w chlewni Cz. I.: Metoda ustalania adekwatnej temperatury
Method of determination of required temperature in the pigsty Part I: Method of determination the adequate temperature
Autorzy:
Wrotkowski, K.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/290607.pdf
Data publikacji:
2006
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Inżynierii Rolniczej
Tematy:
dolna temperatura krytyczna
górna temperatura krytyczna
temperatura adekwatna
wentylacja
żywienie
termoizolacyjność
lower critical temperature
upper critical temperature
adequate temperature
ventilation
feeding
thermoisolation
Źródło:
Inżynieria Rolnicza; 2006, R. 10, nr 6(81), 6(81); 389-396
1429-7264
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Przeanalizowano wpływ otoczenia termicznego na organizm zwierzęcy i określono czynniki, które powinny być uwzględnione przy wyznaczaniu adekwatnej temperatury powietrza w nowych warunkach różniących się sposobem utrzymania oraz intensywnością żywienia. W opracowanej metodyce jako kryterium adekwatności przyjęto zgodność oporności tkankowej zwierzęcia w porównywanych środowiskach. Miarą tej zgodności stała się proporcja różnic górnej i dolnej temperatury krytycznej określana dla porównywanych warunków. Celem pracy było przedstawienie obiektywnej metody określania temperatury zapewniającej niezmienny poziom "obciążenia" termicznego organizmu, która w ocenach energetycznych wyeliminowałaby zakłócający wpływ warunków na skład odkładanych przyrostów u świń rosnących.

The influence of the thermal environment on the animal organism has been analysed and the factors that should be taken into consideration while determining the adequate air temperature in new conditions which differ in the method of keeping and feeding intensity were determined. According to the elaborated methodology, the conformity of the animal's tissue resistance in the compared environments was adopted as a criterion of adequacy. The criterion of this conformity is the proportion of differences between the upper and lower critical temperature, defined for the conditions being compared. The objective of the work was to present an objective method of determination of temperature which assures a constant level of thermal "load" of the organism that in energetical assessment would eliminate the disturbing influence of the conditions on the composition of the accumulating weight gains with growing pigs.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies