Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wpływ biodegradacji na zmianę wybranych właściwości kompozytów PCL z PHMG

Tytuł:
Wpływ biodegradacji na zmianę wybranych właściwości kompozytów PCL z PHMG
The influence on biodegradation on changes of selected properties of the PCL/PHMG
Autorzy:
Richert, A.
Walczak, M.
Adamczyk, R.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/279085.pdf
Data publikacji:
2014
Wydawca:
Sieć Badawcza Łukasiewicz - Instytut Inżynierii Materiałów Polimerowych i Barwników
Tematy:
materiał polimerowy
biodegradacja
PCL
PHMG
wskaźnik szybkości płynięcia
MFR
właściwości przetwórcze
właściwości strukturalne
polymeric material
biodegradation
melt flow rate
processing properties
structural properties
Źródło:
Przetwórstwo Tworzyw; 2014, [R.] 20, nr 2 (158), 2 (158); 140-144
1429-0472
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W niniejszej pracy przedstawiono wyniki badań wpływu pochodnych poliheksametylenoguanidyny (PHMG), o potencjalnych właściwościach bakteriobójczych (zawartość 0,2-1,0% mas.), na niektóre właściwości przetwórcze i strukturalne kompozytów z poli(ε-kaprolaktonem). Właściwości przetwórcze określano za pomocą masowego wskaźnika szybkości płynięcia (MFR), a badania morfologii powierzchni folii przed i po biodegradacji oznaczano za pomocą skaningowego mikroskopu elektronowego (SEM).

The effect of biodegradation on the changes of some properties of poly(ε-caprolactone) (PCL) with derivatives of PHMG as modifiers of different content in polymer matrix (ranging from 0.2 to 1.0 wt.%) has been presented in this paper. The study of physicochemical properties was performed using a melt flow ratio value (MFR). The morphology of the film fracture surface before and after biodegradation was determined by scanning electron microscopy (SEM).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies