Właściwości przetwórcze i cieplne proszków wytworzonych z wtórnego polietylenu The processing and thermal properties of powder made from recycled polyethylene
W pracy przeprowadzono badania reologiczne i termiczne proszków z polietylenu (rPE) otrzymanych z odpadów technologią pulweryzacji. Na podstawie badań wyznaczono krzywe lepkości wtórnych proszków, które porównano z pierwotnym proszkiem, stosownym do odlewania rotacyjnego. Pomiary lepkości wykonano za pomocą reometru kapilarnego typu LCR 7000 Dynisco w zakresie szybkości ścinania 10-103 s-1, a pomiary MFR z zastosowaniem plastometru obciążnikowego, działającego na zasadzie stałego naprężenia stycznego. W wyniku przeprowadzonych badań zaobserwowano istotny wpływ parametrów procesu rozdrabniania na drodze pulweryzacji na cechy reologiczne przetwarzanych materiałów wtórnych. W zakresie niskich szybkości ścinania, stwierdzono obniżenie lepkości i wzrost wskaźnika szybkości płynięcia wtórnego proszku w stosunku do proszku pierwotnego. Analiza DSC wykazała, że proszki z wtórnego PE posiadają znacznie wyższą entalpię topnienia i stopień krystaliczności. Stwierdzono, że pulweryzacja wpływa korzystnie na właściwości otrzymanych proszków wtórnych.
Rheological and calorimetric studies of recycled polyethylene powders obtained by pulverization were performed. On the basis of the studies, the viscosity and flow curves of the recycled powders were determined which were compared to the virgin powder suitable for rotary molding. Viscosity measurements were made using a LCR 7000 Dynisco capillary rheometer in terms of shear rate and MFR measurements, and with a load cell gravimeter operating on the principle of constant tangential stress. As a result of the research, the influence of the parameters of the pulverizing process on the rheological properties of recycled materials was observed. In the range of low shear rates, the decrease viscosity and an increase in the melt flow index were observed compared to the original powder. DSC analysis has shown that recycled powders have a significantly higher melting enthalpy and the degree of crystallinity.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00