Yield and quality of tomato (Lycopersicon esculentum Mill.) fruit harvested from plants grown in mulched soil Plonowanie i wartość odżywcza owoców pomidora polowego (Lycopersicon esculentum Mill.) z uprawy roślin na glebie ściółkowej
A study investigating the yield of field-grown tomatoes
was conducted in 2007–2009 in the Garden of the Research and
Experimental Station of the University of Warmia and Mazury
in Olsztyn. The experimental materials comprised two tomato
cultivars, ‘Bawole Serce’ and ‘Złoty Ożarowski’. Tomato
plants were grown in bare soil and in soil mulched with black
non-woven PP 50 fabric. Cultivar selection had a significant effect
only on average early yield of ‘Bawole Serce’. The highest
average early yield for three years of the study was recorded for
‘Bawole Serce’ grown in mulched soil, while the lowest one for
‘Złoty Ożarowski” grown in mulched plots. Tomato marketable
yield was significantly higher in both treatments where ‘Bawole
Serce’ plants were grown. Fruits harvested from tomato plants
‘Złoty Ożarowski’ had a higher dry matter content. Soil mulching
significantly increased the dry matter content of ‘Złoty
Ożarowski’ tomato fruit. The experimental factors had no influence
on the concentrations of L-ascorbic acid, total sugars,
and organic acids. Nitrate levels in tomato fruit were within permissible
limits, and they were significantly affected by the cultivation
method and the method x cultivar interaction. Nitrate
accumulation was reduced in tomato plants ‘Złoty Ożarowski’
grown in mulched soil.
Badania nad plonowaniem pomidora uprawianego
w polu przeprowadzono w latach 2007–2009
w Ogrodzie Zakładu Dydaktyczno-Doświadczalnego
Uniwersytetu Warmińsko-Mazurskiego w Olsztynie.
Materiał do badań stanowiły dwie odmiany
pomidora: Bawole Serce i Złoty Ożarowski. Rośliny
uprawiano bezpośrednio w polu oraz na glebie ściółkowanej
czarną włókniną PP 50. Wybór odmiany
miał istotny wpływ tylko na średni plon wczesny w
uprawie odmiany Bawole Serce. Największy plon
wczesny, średnio z trzech lat badań, uzyskano z roślin
odmiany Bawole Serce uprawianych na glebie
ściółkowanej, natomiast istotnie najmniej owoców
zebrano z uprawy roślin odmiany Złoty Ożarowski
również w obiekcie ze ściółkowaniem. Plon handlowy
owoców pomidora był istotnie większy w obu obiektach,
w których uprawiano rośliny odmiany Bawole
Serce. Większą zawartością suchej masy charakteryzowały
się owoce pochodzące z roślin odmiany Złoty
Ożarowski. Ściółkowanie gleby w uprawie tej odmiany
istotnie zwiększyło poziom zawartości suchej masy
w owocach. Zawartość kwasu L-askorbinowego, cukrów
ogółem i kwasów organicznych nie była uzależniona
od badanych czynników. Poziom zawartości
azotanów (V) w częściach jadalnych analizowanych
odmian pomidora nie przekraczał dopuszczalnej dla
organizmu ludzkiego normy i istotnie zależał od sposobu
uprawy roślin i jego współdziałania z odmianą.
Ograniczeniu gromadzenia azotanów (V) sprzyjała
uprawa roślin pomidora odmiany Ożarowski Złoty na
glebie ściółkowanej.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00