Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Fungi infecting the roots and stem base of winter rye (Secale cereale L.) grown in the Lublin region (Poland)

Tytuł:
Fungi infecting the roots and stem base of winter rye (Secale cereale L.) grown in the Lublin region (Poland)
Grzyby porażające korzenie i podstawę źdźbła żyta ozimego (Secale cereale L.) uprawianego w województwie lubelskim
Autorzy:
Mielniczuk, E.
Kiecana, I.
Cegielko, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/27153.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Polskie Towarzystwo Botaniczne
Źródło:
Acta Agrobotanica; 2012, 65, 3
0065-0951
2300-357X
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
This study was carried out in the period 2001-2005 in 10 winter rye plantations located in the Lublin region. The percentage of winter rye stems with necrosis symptoms on the lower internodes ranged from 32.5% to 71% in 2001, 38% to 68% in 2002, 21.5% to 56.5% in 2003, 35% to 70% in 2004, and 36% to 88% in 2005. The mean values of the disease index ranged from 7.5 to 46.75 and they differed significantly. The results of mycological analysis showed that the main pathogens infecting the roots and stem base of rye were the species Fusarium avenaceum (24% of all isolates) and F. culmorum (25% of all isolates).

Badania przeprowadzono w latach 2001-2005 na 10 plantacjach produkcyjnych żyta ozimego zlokalizowanych w województwie lubelskim. Udział źdźbeł żyta ozimego z objawami nekrozy na dolnych międzywęźlach wahał się od 32,5% do 71% w 2001, od 38% do 68% w 2002, od 21,5% do 56,5% w 2003, od 35% do 70% w 2004 i od 36% do 88% w 2005. Średnie wskaźniki chorobowe wahały się od 7,5 do 46,75 i różniły się istotnie. Wyniki analizy mykologicznej wykazały, że głównymi patogenami porażającymi korzenie i podstawę źdźbła żyta były gatunki Fusarium avenaceum (24% ogółu wyosobnień) i F. culmorum (25% wszystkich izolatów).

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies