Malting barley seed health depending on different fungicide treatment Stan zdrowotny ziarna jęczmienia browarnego w zależności od sposobu ochrony przed chorobami
Field studies were carried out in the 2004 – 2005 growing
seasons. The mycological analysis of malting barley (varieties
Prestige and Sezam) grains was performed twice: on
seeds stored for 30 days and on seeds stored for fi ve months.
The infl uence of fungicide treatment on species diversity and
the amount of fungal pathogens on kernels of both varieties
of malting barley were determined in the studies. Main fungal
pathogens of both varieties of malting barley were fi eld fungal
species, such as: Alternaria alternata, Epicocum purpurascens,
and fungi of the genus Fusarium. The extension of the grain
storage period to fi ve months resulted in an increased share of
pathogenic species.
Badania polowe prowadzono w latach 2004-
2005. Analizę mikologiczną nasion jęczmienia browarnego
Prestige i Sezam wykonywano 2 krotnie: na ziarnie
przechowywanym przez 30 dni oraz na ziarnie
przechowywanym przez okres pięciu miesięcy. W badaniach
stwierdzono wpływ ochrony fungicydowej
na skład gatunkowy i liczebność grzybów zasiedlających
ziarno obu odmian jęczmienia browarnego. Ziarno
obydwu odmian jęczmienia browarnego zasiedlone
było przede wszystkim przez gatunki grzybów polowych:
Alternaria alternata, Epicoccum purpurascens
oraz grzyby z rodzaju Fusarium. Wydłużenie okresu
przechowywania ziarna do 5 miesięcy spowodowało
wzrost udziału gatunków patogenicznych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00