The effect of foliar feeding of potassium salts and urea in spinach on gas exchange, leaf yield and quality Wpływ dolistnego żywienia szpinaku solami potasu i mocznikiem na wymianę gazową, plon i jakość liści
In a pot experiment conducted in a phytotron, the effectiveness of foliar feeding of different potassium salts, with and without the addition of 0.5% CO(NH2)2, in spinach (Spinacia oleracea L.) was investigated. Potassium was applied 3 times in the form of 1% solutions KCl, KNO3, K2SO4 and C6H5K3O7XH2O, compared to water as the control treatment. The obtained results show that foliar feeding of potassium salts in spinach is an efficient method of supplementing the level of K+ in plants during vegetation. Plants fed with KNO3 had the highest content of potassium in leaves, and those fertilized with K2SO4, C6H5K3O7 X H2O and KCl had an only slightly lower potassium content. The application of potassium salts resulted in more intensive gas exchange in leaves (stomatal conductance, photosynthesis, transpiration) and, as a consequence of that, increased leaf yield. Potassium nitrate and citrate influenced most effectively the abovementioned processes. The treatment of spinach with potassium salts resulted in an increased content of protein, chlorophyll, carotenoids, nitrates and iron as well as a decreased content of vitamin C and calcium in leaves.
W doświadczeniu wazonowym prowadzonym
w fitotronie badano efektywność odżywiania dolistnego
szpinaku (Spinacia oleracea L.) różnymi solami
potasu bez i z dodatkiem 0,5% CO(NH2)2. Potas zastosowano 3-krotnie w formie 1% roztworów KCl, KNO3,
K2SO4 i C6H5K3O7 x H2O wobec wody jako kontroli.
Uzyskane wyniki wykazały, że dolistne odżywianie
szpinaku solami potasu jest skuteczną drogą uzupełniania
poziomu K+ w roślinach w trakcie wegetacji.
Największą zawartość potasu w liściach zawierały rośliny
odżywiane KNO3, a nieznacznie tylko mniejszą
żywione K2SO4, C6H5K3O7 x H2O i KCl. Aplikacja soli
potasu wpłynęła na intensywniejszy przebieg wymiany
gazowej liści (przewodność szparkowa, fotosynteza,
transpiracja), a w wyniku tego wzrost plonu liści. Najbardziej
efektywnie na wymienione procesy oddziaływał
azotan i cytrynian potasu. Traktowanie szpinaku
solami potasu wpłynęło na wzrost zawartości białka,
chlorofilu, karotenoidów, azotanów i żelaza, a spadek
zawartości witaminy C i wapnia w liściach.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00