Wpływ temperatury i siły skrawania na postać wióra przy toczeniu wzdłużnym stopów Inconel 625 i Inconel 718 The influence of temperature and cutting force on chip shape in longitudinal turning of Inconel 625 and Inconel 718 alloys
W artykule przedstawiono wybrane formy wiórów otrzymanych podczas prób toczeniem stopów Inconel 625 i Inconel 718, odpowiadające im wartości mierzonych sił i temperatury w strefie skrawania. Dla przejrzystości opracowania ograniczono się do prezentacji wyników dla dwóch skrajnych, testowanych posuwów (f = 0,105mm/obr i f = 0,211mm/obr) oraz dwóch głębokości skrawania (ap = 1,0mm i ap = 2,0mm) przy prędkościach skrawania vc = 50 i 75m/min. Widoczne jest, że zwiększenie posuwu powoduje często lepsze wypełnienie rowka wiórowego, a tym samym korzystniejszy jest kształt wióra. Przedstawione wyniki dotyczą łamacza typ 23 firmy Sandvik Coromant.
In the paper selected chip forms received in Inconel 625 and 718 turning have been presented together with corresponding values of cutting forces and temperatures in cutting zone. To make the presentation clear the results for two values of feed (f = 0,105mm/rev and f = 0,211mm/rev) and two depths of cut (ap = 1,0mm i ap = 2,0mm) for cutting speed vc = 50 and 75m/min were presented. It is noticeable that the feed increase often causes better filling of chip groove what is the reason of correct chip form. Chipbreaker type 23 made by Sandvik Coromant was tested.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00