The study was conducted to determine the effects
of Myrobalan rootstock and Blackthorn interstock on fruit physical
and chemical traits of five apricot cultivars. The results showed that
cultivars grafted on Myrobalan rootstock appear to induce a higher
fruit mass when compared with the Blackthorn interstock. Blackthorn
interstock showed a tendency to induce a higher soluble
solids/titratable acidity ratio than Myrobalan. Values of soluble
solids content, total sugars, titratable acidity and fruit firmness
between Myrobalan rootstock and Blackthorn interstock were not
significant. Regarding cultivars, the greatest fruit mass observed in
Roxana in both treatments, and the lowest in Biljana on Myrobalan
and in Vera on Blackthorn. The lowest soluble solids, total sugars
and soluble solids/titratable acidity ratio were found in Roxana in
both variants of grafting, whereas the greatest titratable acidity also
observed in Roxana in both cases, respectively. Based on the
results from this study, the fruits of Roxana can be recommended
for fresh consumption, whereas fruits of the other cultivars can be
recommended for processing.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00