Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Mycie urządzeń udojowych w świetle przepisów UE

Tytuł:
Mycie urządzeń udojowych w świetle przepisów UE
Washing of the milking machines and equipment in the light of EU regulations
Autorzy:
Gedymin, M.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/238939.pdf
Data publikacji:
2012
Wydawca:
Instytut Technologiczno-Przyrodniczy
Tematy:
mycie
dezynfekcja
urządzenie udojowe
procedura higieny
prawo UE
milking machine
milking equipment
washing
disinfection
hygienic procedures
EU regulations
Źródło:
Problemy Inżynierii Rolniczej; 2012, R. 20, nr 4, 4; 151-161
1231-0093
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
W 2004 r. rozporządzeniem (WE) 41/2004 uchylono większość wcześniejszych dyrektyw, dotyczących higieny i warunków zdrowotnych produkcji żywności, w tym te dotyczące dojarek. W ich miejsce wprowadzono rozporządzenia (WE) 852/, 853/, 854/2004, które w przypadku dojarek wymagają tylko czystych, gładkich, łatwych do codziennego mycia powierzchni i niezanieczyszczania wydojonego mleka. W związku z tym Główny Lekarz Weterynarii dostosował (zgodnie z ww. rozporządzeniami) m.in. treść listy kontrolnej SPIWET służącej do oceny gospodarstw produkujących mleko, a która zawiera obecnie tylko wyżej wymienione wymagania w stosunku do dojarek. Dlatego zaproponowano możliwe do zastosowania w praktyce procedury kontroli mycia i dezynfekcji - użyteczne zarówno dla rolników, jak i powiatowych lekarzy weterynarii.

In 2004, the EC Regulation 41/2004 repealed the most of earlier directives on hygiene and health conditions of food production, including these for machine milking. They were replaced by newly introduced EC Regulations 852/, 853/, 854/2004, which in the case of milking machines require only clean, smooth, easy to daily washing surfaces and not polluting the milk yielded. Therefore, the Chief Veterinary Officer adapted (according to regulations mentioned above) the substance of SPIWET checklist, being used to evaluating the dairy farms; actually it contains only the above requirements towards milking machines. For such a reason, the procedures for monitoring of milking equipment washing and disinfection, useable practically for the farmers and local veterinarians, were proposed.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies