Improve of Footwear Comfort Sensation with Material Packages and Knitted Fabrics Nowe możliwości poprawy komfortu użytkowania obuwia poprzez zastosowanie dzianin dystansowych w roli materiałów wyściółkowych
The main goal of this paper was to analyse the hygienic properties of textile packages used for the construction of shoe uppers. Distance fabrics with varied hygienic properties were the basis of these packages. The discomfort indexes, which describe changes in footwear microclimate, were calculated according to the moisture absorbance capacity and temperature changes in the immediate surrounding of the foot skin surface. The experiment was done for a group of grain leather uppers, where the Grubbs test (α = 0.05) gave positive information about the outliers, describing such parameters as the water vapour permeability and water vapour coefficient. The phase changes of the shoe microclimate were detected via temperature and relative humidity sensors during simulation of the shoes used via an elliptical trainer for a group of 7 men. Statistically significant differences between the packages upper – lining confirmed the possibility of monitoring the circulation of biophysical mediums inside a footwear volume. The appropriate choice of package materials could raise the comfort conditions for users. For certain material configurations the microclimate conditions described by the discomfort index were improved.
Głównym celem pracy była analiza właściwości higienicznych układów materiałowych przeznaczonych na wierzchy obuwia. Bazę dla każdego z tych układów stanowiła dzianina dystansowa o zróżnicowanych parametrach higienicznych. Przeprowadzone badania symulacji wysiłku oraz rejestracja poziomu zawilgocenia oraz zmian temperatury w warstwie przyskórnej pozwoliły na ustalenie wskaźników dyskomfortu, które stanowią projekcję zmian mikroklimatu wewnątrz obuwia. Badania wykonano w grupie wierzchów skórzanych (skóra licowa), charakteryzujących się na mocy testu Grubbsa brakiem wartości odstających w zbiorze danych opisujących takie parametry higieniczne, jak przepuszczalność pary wodnej oraz współczynnik pary wodnej. Istotność statystyczna różnic pomiędzy poszczególnymi układami wierzch – podszewka – wyściółka potwierdziła fakt możliwości sterowania procesem cyrkulacji mediów biofizycznych na linii stopa – otoczenie poprzez odpowiedni dobór materiałów obuwniczych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00