W artykule przedstawiono wyniki badań wpływu dodatku gryki na zmianę barwy ekstrudatu kukurydziano- gryczanego. Badania
barwy przeprowadzono na podstawie zdjęć w formacie TIF wykonanych w bezcieniowej komorze świetlnej i opracowanych
w oprogramowaniu graficznyn Adobe Photoshop 6.0. Stwierdzono, że parametry barwy ekstrudatu bardzo szybko reagują na
zmiany udziału gryki w mieszance i mogą stanowić czuły wskaźnik składu ekstrudowanych mieszanek.
The paper presented results of colour investigations of
corn – buckwheat extrudate. The resarch of colour the conducted
in format TIF in the light chamber and worked out in
software the gaphic Adobe Photoshop 6.0. It it was affirmed
was that the parameters of colour exstrudatu react on change
of the buckwheat addition in mixture very quickly and can
to make up the very tender coefficient of composition to the
extrudate of mixtures.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00