Tytuł pozycji:
Funkcje produkcji
- Tytuł:
-
Funkcje produkcji
- Autorzy:
-
Mazur, K.
- Powiązania:
-
https://bibliotekanauki.pl/articles/229044.pdf
- Data publikacji:
-
2007
- Wydawca:
-
Wyższa Szkoła Menedżerska w Warszawie
- Źródło:
-
Postępy Techniki Przetwórstwa Spożywczego; 2007, 1; 109-112
0867-793X
2719-3691
- Język:
-
polski
- Prawa:
-
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
- Dostawca treści:
-
Biblioteka Nauki
-
Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Prezentowany tekst jest drugim z cyklu poświęconego problematyce stosowania innowacyjnych technik produkcji w Polsce i zintegrowanej Europie. Autor opisuje funkcje produkcji podając ich cechy charakterystyczne. Prezentowany artykuł stanowi omówienie określonych typów funkcji produkcji, których postać analityczna pozwala na ich weryfikację statystyczną. Weryfikacja statystyczna pozwala wyodrębnić wielkość zwaną stopą postępu technicznego. Daje to możliwość ustalenia efektów tego postępu w badanym okresie czasu.
The following text is the second of a series concerning the issue of using innovative techniques of production in Poland and united Europe. The author in of the article describes the functions of production giving their characteristic features. The presented article is a description of certain types of functions of production, whose analytical form makes it possibile to verify statistically. On the basis of it is possible to separate the quantity called technical interest rate. It makes it possible to establish the effect of the progress in the tested period.