Analiza czasu zamrażania wybranych owoców przy zmiennych parametrach procesu zamrażania Freezing time analysis of some fruits the variable parameters of freezing
W pracy prezentowanej w artykule przeprowadzono analizę
czasu zamrażania 10 wybranych owoców (agrest, borówki,
jabłka, jagody czarne, maliny, porzeczki czarne i czerwone,
śliwki, truskawki i wiśnie). Obliczono i porównano czas zamrażania
owoców, w zależności od zastosowanej metody zamrażania
(owiewowa tradycyjna, owiewowa fluidyzacyjna,
LIN i LIC) oraz temperatury końcowej owoców (-18 i -30°C).
Niezależnie od zastosowanej metody zamrażania, najkrótszy
czas zamrażania otrzymano dla jagód czarnych, a najdłuż-
szy dla śliwek.
In the work presented in the article analyzes freezing time
10 selected fruits (gooseberries, red whortleberries, apples,
blueberries, raspberries, black and red currants, plums,
strawberries and cherries). Calculated and compared fruit
freezing time, depending upon the freezing method (traditional
air blast, fluidized bed, LIN and LIC)and the final temperature
of the fruit (-18 and -30°C). Irrespective of the method
freezing, the shortest freezing time obtained for blueberries
and plums longest.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00