Celem badań było określenie wpływu rodzaju oświetlenia i barwy tła na wartości składowych barwy R, G, B oraz poprawność szacowania metodą komputerowej analizy obrazu zawartości tłuszczu w drobnym mięsie wieprzowym kł. II. W oparciu o uzyskane wyniki stwierdzono, że głównym czynnikiem różnicującym wartości składowych R, G, B oraz ilości pól białych i czerwonych był rodzaj zastosowanego oświetlenia. Najwyższy współczynnik korelacji pomiędzy udziałem pól białych wyznaczonych metodą komputerowej analizy obrazu a zawartością tłuszczu wyznaczoną odwoławczą metodą Soxhleta wyliczono wykorzystując zdjęcia wykonane przy oświetleniu halogenowym na tle zielonym.
The aim of the study was to determine the effects of illumination and colour of the background on R, G, B values and accuracy of fat estimation in pork trimmings using video image analysis (VIA). Illumination proved to be the main agent which influenced on R, G, B, values and amount of white and reds spots. The greatest correlation coefficient in meat determined by Soxhlet method and calculated based on VIA when green background and halogen light were used.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00