Wpływ metody suszenia na przebieg rehydracji suszy z korzeni pietruszki i pasternaku® The effect of drying methods on the rehydration of parsley and parsnip roots®
Korzenie pietruszki i pasternaku wysuszone metodą konwekcyjną,
konwekcyjno-mikrofalową i konwekcyjno-próżniową
poddano rehydracji w wodzie. Stwierdzono wpływ metody
suszenia na przebieg procesu rehydraji. Susz z korzeni pietruszki
charakteryzował się lepszymi właściwościami rekonstytucyjnymi
w porównaniu do suszu z korzeni pasternaku,
a suszenie konwekcyjno-próżniowe okazało się najlepszą
z badanych metod suszenia.
The roots of parsley and parsnip dried by convection, microwave-
convection and vacuum-convection were then rehydrated
in water. The effect of drying methods on the rehydration
process was studied. Dried of parsley roots were
characterized by better reconstitutive properties than dried
parsnip roots. Convection-vacuum was the best method for
drying parsley and parsnip roots.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00