W pracy zaprezentowanej w artykule przedstawiono oryginalną
konstrukcję urządzenia do niskotemperaturowego
odwadniania (zagęszczania) miodu opartą o patent nr
PL218759B1 wraz ze szczegółowej analizą wpływu rozwiązania
konstrukcyjnego i parametrów pracy komory osuszania
miodu na wydajność odwadniania. Zaprezentowano wyniki
badań wpływu parametrów konstrukcyjnych oraz procesowych
na charakterystykę przepływu powietrza przez
komorę roboczą w oparciu o jej modele CAD (Computer
Aided Design) przy wykorzystaniu metod symulacyjnych
CFD (Computational Fluid Dynamics) przy różnych warunkach
początkowych. Uzyskane z symulacji wyniki porównano
z pomiarami empirycznymi przepływu powietrza wykonanymi
w warunkach rzeczywistych w powstałej konstrukcji wraz
z wyznaczeniem uzyskanego błędu między dwoma metodami.
Wyznaczono również masową wydajność odwadniania miodu
płynnego w prototypie urządzenia z dwoma wariantami
rozwiązania komory osuszającej. Średni błąd numerycznego
modelowania w analizowanych przypadkach wynosił od
12,88% do 27,09%. Przeprowadzone symulacje numeryczne
zweryfikowane empirycznie pozwoliły wypracować rozwiązanie
konstrukcyjne komory osuszania w urządzeniu prototypowym
do odwadniania miodu o znacznie większej efektywności
od pierwotnie przyjętej konstrukcji. Wariant 2 komory
osuszającej okazał się o ponad 60% efektywniejszy do
Wariantu 1.
The paper presented in the article presents the original design
of a device for low-temperature honey dehydration based
on patent no. PL218759B1 and a detailed analysis of
the impact of the construction solution and the dehydration
chamber’s operating parameters on the dehydration capacity.
The paper also presents the results of investigations on
the impact of construction and process parameters on the air
flow characteristics through the working chamber based on
CAD (Computer Aided Design) models using CFD simulation
methods (Computational Fluid Dynamics) under different
initial conditions. The results obtained from the simulation
were compared with the empirical measurements of air
flow performed in real conditions in the construction prototype.
Also a numerical modeling error was determined between
the two measurement methods used. Also determined
was the mass dehydration efficiency of liquid honey in the
prototype of the device with two variants of the dehydration
chamber solution. The average numerical modeling error in
the analyzed cases ranged from 12.88% to 27.09%. The numerical
simulations and empirical studies allowed to work
out a constructional solution of the dehydration chamber in
a prototype dehydration device with much higher efficiency
than the originally adopted structure – Variant 2 dehydration
chamber turned out to be over 60% more effective to Variant
1.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00