Problem oceny jakości wizualnej w przemyśle spożywczym jest tematem nowym i dotyczy szeroko pojętej jakości żywności, jej opakowania, dystrybucji oraz utylizacji. Żywność i informacja na jej temat to także jedno z najtrudniejszych zagadnień etycznych zarządzania jakością, marketingu i rek-lamy, mody, świadomości, itd. Wiedza na temat jakości wizualnej umożliwia wielopoziomowy wgląd w jakość oferowanych produktów i usług z perspektywy daleko wykraczającej poza jakość konsumencką. Zdrowy, harmonijny wzrost człowieka i maksymalne wykorzystanie jego potencjału biofizycznego możliwe są przy zachowaniu indywidualnie zoptymalizowanej diety opartej na pełnowartościowej, organicznej żywności nieprzetworzonej, a także przy wykorzystaniu metod produkcji przyjaznych naturze. Przy obecnej polityce zarządzania w przemyśle spożywczym, założenia te wydają się niemożliwe do realizacji. Coraz więcej ludzi poszukuje jednak żywności o jakości, która jest praktycznie niedostępna w supermarketach, a nawet w granicach metropolii. Aby wyjść naprzeciw wysokim wymaganiom jakościowym wobec żywności, konieczna jest zmiana sposobu myślenia na projakościowe i wykorzystanie wiedzy na temat zintegrowanych systemów zarządzania jakością.
The visual quality evaluation in food industry is a new subject concering broadly understood food quality, its packaging, distribution and recycling. The food and information about it, is also one of the most difficult ethical issues in the quality management, marketing and advertising, fashion, self awareness, etc. The knowledge of the visual quality leads to multilevel insight into the quality of products and services from a far beyond perspective than consumer’s quality. A healthy human, a harmonious growth and a maximum use of its biophysical potential are possible while maintaining individually optimized diet based on the unprocessed foods from an organic whole-food and through the natural production methods. In the present food industry management policy, these objectives seem impossible to achieve. However, more and more people look for the quality, which is practically unavailable in supermarkets, and even within metropolitan areas. To meet the high quality food requirements, it is necessary to change the common way of thinking into pro quality, and to use the knowledge of integrated quality management systems.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00