Ocena wybranych cech jakości tuszek i mięsa bażantów rzeźnych odchowywanych w wolierach z dostępem i bez dostępu do zielonego wybiegu ® Assessment of selected quality traits of carcasses and meat of slaughter pheasants raised in aviaries with access and without access to a green paddock®
W artykule przedstawiono ocenę wybranych cech jakości tuszek
i mięsa bażantów rzeźnych utrzymywanych w częściowo
zadaszonych wolierach z dostępem do zielonego wybiegu oraz
zadaszonych wolierach na piaszczysto-żwirowym podłożu.
Bażanty rzeźne odchowywane w wolierach z dostępem do
zielonego wybiegu charakteryzowały się ciemniejszą barwą
skóry, ciemniejszą barwą mięśni piersiowych i udowych oraz
niższymi stratami termicznymi w porównaniu z mięsem bażantów
utrzymywanych w zadaszonych wolierach na piaszczysto
-żwirowym podłożu. Przeprowadzone badania wskazują na
konieczność kontunuowania dalszych badań w tym zakresie.
The article shows of assessment of selected quality traits of
carcasses and meat of slaughter pheasants raised in aviaries
with access and without access to a green paddock. Slaughter
pheasants raised in aviaries with access to a green paddock
were characterized by a darker color of the skin, a darker
color of both breast and thigh muscles and lower thermal
losses compared to pheasants kept in roofed aviaries on a
sand-gravel substrate. The conducted research indicates the
necessity to continue studies in this field.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00