Wpływ parametrów procesu słodowania pszenżyta na wybrane wyróżniki jakościowe słodu® The parameters of triticale malting process and their influence on malt quality®
Wysokie zainteresowanie konsumentów nowymi piwami oraz
chęć technologów/piwowarów do obniżania kosztów produkcji
przyczyniły się do poszukiwania alternatywnych surowców
browarniczych. Jednym z nich wydaje się być pszenżyto.
Biorąc pod uwagę, że Polska jest głównym dostawcą
tego zboża na świecie, postanowiono stworzyć nową procedurę
słodowania omawianego ziarna. Odpowiednio dobrane
parametry słodowania w połączeniu z doświadczeniem
technologa/piwowara mogą zaowocować powstaniem oryginalnego
piwa przy niewielkich nakładach finansowych. Aby
sprawdzić poprawność parametrów słodowania przeprowadzono
szereg badań na gotowym ziarnie słodu pszenżytniego
(wilgotność, masa 1000 ziaren, szklistość i celność, siła diastatyczna
oraz ekstraktywność). Na podstawie uzyskanych
wyników stwierdzono, że opracowana procedura słodowania
skutkuje powstaniem słodu o wysokiej użyteczności piwowarskiej.
High interest in new beers among the customers and the desire
of the technologists/brewers to reduce the costs of beer
production have contributed to the search for alternative brewing
materials. One of them seems to be triticale. Bearing in
mind that Poland is the main supplier of triticale in the world
and this grain can be purchased cheaper than barley, it was
decided to create a malting procedure for the grain. Correctly
selected malting parameters combined with the experience
of a technologists/brewer can result in the creation of an
original beer at a low financial cost. In order to validate the
malting parameters, the tests of finished malt (humidity, weight
of 1000 graind, vitreousness, extraction, and accuracy,
diastatic force, extractivity) were performed. Based on results
we conclude that the high quality malt can be obteined
according to the presented procedure.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00