Kolor jest istotną cechą postrzeganą przez konsumenta decydującą
o ogólnej percepcji produktu. Jakość suszonych surowców
roślinnych może być oceniona na podstawie zmian
parametrów barwy. W artykule opisano instrumentalny pomiar
barwy oraz przedstawiono przykłady metod wykorzystywanych
do opisu kinetyki parametrów barwy suszonych
surowców roślinnych, między innymi równania reakcji oraz
sztuczne sieci neuronowe. Ze względu na różne systemy pomiarowe
a także badanie wielu różnych parametrów dotyczących
barwy, istnieją trudności w porównaniu wyników
badań. W związku z tym zachodzi konieczność ujednolicenia
systemu pomiarowego w celu porównywania otrzymanych
wyników. Tworzenie modeli opisujących zmiany barwy podczas
procesu suszenia jest drogą do optymalizacji procesu.
Colour is an important quality attribute for consumer and it
influences his preferences. Colour changes indicate quality
changes of dried plant materials. In this review instrumental
colour measurement was described. Different approaches
applied to model colour of dried plant materials were also
presented, like reaction mechanisms, neural networks and
others. Colour measurements are often based on different
measurement systems and many colour parameters, making
it difficult to compare results. There is a need for standardization
in measuring system to improve the traceability of
measurements. Colour change models can help to optimize
drying process.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00