Filtracja zacieru jest jednym z najważniejszych etapów produkcji
brzeczki piwnej. Celem filtracji zacieru jest uzyskanie
klarownej brzeczki w wyniku oddzielenia wysłodzin. Do oddzielenia
zacieru od wysłodzin stosuje się kadzie filtracyjne
i w mniejszym stopniu filtry do zacieru. Materiałem filtracyjnym
w kadzi filtracyjnej jest głównie łuska słodu zawierająca
dużą ilość celulozy i hemicelulozy. Otrzymana w wyniku
filtracji brzeczka kierowana jest do kotła warzelnego celem
jej gotowania z chmielem, natomiast wysłodziny są usuwane
z kadzi filtracyjnej do specjalnego zbiornika na wysłodziny.
Filtracja zacieru w kadzi filtracyjnej jest najbardziej czasochłonnym
etapem produkcyjnym na warzelni, na którą składa
się: przygotowanie kadzi, utworzenie warstwy filtracyjnej,
filtracja brzeczki przedniej i wysłodkowej oraz oczyszczenie
kadzi z wysłodzin i wypłukanie wnętrza gorąca wodą przed
kolejną filtracją. Kadź filtracyjna wyposażona jest w podwójne
dno, obrotowy spulchniacz (mieszadło) z listwą zgarniającą
oraz układ do wysładzania warstwy filtracyjnej przy użyciu
gorącej wody. Obecnie stosowane kadzie filtracyjne charakteryzują
się wysoką wydajnością, niskimi kosztami eksploatacyjnymi,
dużą niezawodnością, a jednocześnie zapewniają
wysoką jakość uzyskiwanej brzeczki.
Filtration of the mash is one of the most important stages in
the wort production in breweries. The result of mash filtration
is a clear wort resulting from separation of the brewer’s
spent grains. Lauter tuns and the mash filters are used for
mash filtration. The filtration material in the Lauter tun are
malt husks containing a large amount of cellulose and hemicellulose.
After filtration, the wort is directed to the wort kettle
for boiling with hops, while the spent grains are removed
from the lauter tun to the special montejus container. The filtration
process of the mash in the Lauter tun is the most timeconsuming
production stage in the brewhouse. It consists of
the preparation of a filtration vessel, the formation of a filtration
layer, the proper filtration and the final cleaning of false
bottom with hot water before next filtration. The Lauter tun
is equipped with a double bottom, a rotary raking machine
with blades and a system for sparging filtration layer using
hot water. The currently used Lauter tuns are characterized
by high efficiency, low operating costs, high reliability, and,
at the same time, the vessels ensure high quality of the wort.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00