Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

The influence of densification time on the tensile strength and modulus of elasticity of birch veneers

Tytuł:
The influence of densification time on the tensile strength and modulus of elasticity of birch veneers
Autorzy:
Słupecki, Adam
Wronka, Anita
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2171752.pdf
Data publikacji:
2022
Wydawca:
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie. Wydawnictwo Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie
Tematy:
densification
birch
Betula pendula Roth
veneer
mechanical properties
thickness
zagęszczanie drewna
brzoza
fornir
właściwości mechaniczne
Źródło:
Annals of Warsaw University of Life Sciences - SGGW. Forestry and Wood Technology; 2022, 118; 48--54
1898-5912
Język:
angielski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
The influence of densification time on the tensile strength and modulus of elasticity of birch veneers. The aim of the following study was to examine and compare tensile strength, modulus of elasticity, and thickness of birch (Betula pendula Roth) veneers modified by thermomechanical densification. Birch veneers were densified at the temperature of 100 °C at different times (ranges from 10 to 60 minutes). Tensile strength was tested longitudinally to the grain. As a result of this study change in tensile strength was observed for 60 minutes of densification. The rise in modulus of elasticity was also observed for 10, 20, 30, 50, and 60 minutes. The thickness of wooden veneers was changed significantly for each densification time.

Wpływ czasu zagęszczania na wytrzymałość na rozciąganie i moduł sprężystości fornirów brzozowych. Celem badań było określenie wybranych właściwości mechanicznych zagęszczonych fornirów z drewna brzozowego (Betula pendula Roth). W ramach badań przeprowadzono badanie wytrzymałości na rozciąganie wzdłuż włókien, a także modułu sprężystości oraz analizę zmiany grubości. Wyniki wskazują, że wytrzymałość na rozciąganie wzrosła znacząco dla próbek zagęszczanych przez czas 60 minut. Zaobserwowano również wzrost wartości modułu sprężystości dla próbek zagęszczanych przez okres 10, 20, 30, 50 i 60 minut. Zaobserwowano znaczącą zmianę grubości dla wszystkich czasów zagęszczania.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies