Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

W zdrowiu i w chorobie. Zalecenia dietetyczne w wybranych średniowiecznych traktatach medycznych z Salerno (XI-XIII w.)

Tytuł:
W zdrowiu i w chorobie. Zalecenia dietetyczne w wybranych średniowiecznych traktatach medycznych z Salerno (XI-XIII w.)
In health and in sickness. Dietary recommendations in selected medieval medical treatises from Salerno (11th-13th centuries)
Autorzy:
Wojciechowska, Beata
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2171202.pdf
Data publikacji:
2022-12-30
Wydawca:
Uniwersytet Kardynała Stefana Wyszyńskiego w Warszawie
Tematy:
dieta
żywność
lekarstwa
traktaty medyczne
wczesne średniowiecze
diet
food
medicine
medical treatises
early Middle Ages
Źródło:
Saeculum Christianum. Pismo Historyczne; 2022, 29, 2; 5-16
1232-1575
Język:
polski
Prawa:
CC BY-ND: Creative Commons Uznanie autorstwa - Bez utworów zależnych 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Troska o zdrowie, eliminowanie cierpienia oraz chorób w wymiarze fizycznym i duchowym była przedmiotem refleksji teoretycznej od czasów antycznych. Średniowieczne traktaty medyczne, powstałe w szkole medycznej w Salerno, szczegółowo zajmowały się substancjami pokarmowymi, klasyfikując je jako pożywienie oraz skuteczne lekarstwa na wiele schorzeń. Dieta była uważana za integralną część ogólnego, dobrego samopoczucia człowieka. Żywność i napoje pełniły funkcje odżywcze, profilaktyczne oraz lecznicze. Zalecenia dotyczące diety wynikały z ukształtowanej wiedzy, obserwacji, doświadczenia i były uzasadniane przez reguły patologii humoralnej. Oparte były o zasadę równowagi, umiarkowania i indywidualnego podejścia do człowieka.

The concern for health, the elimination of suffering and illness in the physical and spiritual dimension has been the subject of theoretical reflection since antiquity. Medieval medical treatises, written at the Salerno medical school, dealt in detail with food substances, classifying them as nourishment and effective remedies for many conditions. Diet was considered an integral part of a person's overall wellbeing. Food and drink had nutritional, preventive, and healing functions. Dietary recommendations were based on formed knowledge, observation, experience and were justified by the rules of humoral pathology. They were based on the principles of balance, moderation, and an individual approach to a person.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies