Na skład chemiczny oraz zawartość poszczególnych związków w mięsie ryb hodowlanych wpływ ma wiele czynników, w tym warunki środowiskowe, intensywność żywienia, rodzaj i jakość skarmianych pasz, a także ilość spożytego przez ryby pokarmu naturalnego . O wartości odżywczej mięsa rybiego decydują zawarte w nim: tłuszcz, białko, węglowodany, składniki mineralne, witaminy. Mięso karpi składa się głównie z wody, której udział procentowy jest o wiele większy niż w mięsie zwierząt rzeźnych, bo od 57% do 83%. Zaś głównymi składnikami suchej masy są: białko (10,81÷24%), tłuszcz (0,13÷27,5%), inne lipidy (woski, fosfolipidy), niebiałkowe związki azotowe oraz substancje mineralne.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00