Do produktów rybołówstwa mechanicznie oddzielonych (MOM) zaliczane są produkty o zmienionej wewnętrznej strukturze tkanki mięśniowej, które uzyskiwane są z ryb patroszonych,
a także z kręgosłupów po filetowaniu ryb, poprzez mechaniczne oddzielenie mięsa od części kostnych, ości i skóry [Rozp. (WE) nr 853/2004]. Z badań przeprowadzonych w MIR-PIB wynika, że najkorzystniejszą metodą odzysku mięsa z kręgosłupów po filetowaniu lub płatowaniu karpi jest mechaniczna separacja za pomocą separatorów bębnowych.
MOM otrzymywane jest w wyniku mechanicznego oddzielenia tkanki mięsnej od kości, ości i skóry za pomocą separatorów. Zgodnie z dobrą praktyką produkcyjną podczas operacji oddzielania mięsa należy zapewnić utrzymywanie temperatury bliskiej temperaturze topnienia lodu, a stosowane urządzenia regularnie, w odstępach co 2 godziny dokładnie czyścić i myć .
Produkcję MOM można uważać za najbardziej racjonalny i nowoczesny sposób wykorzystania produktów ubocznych po filetowaniu lub płatowaniu ryb. Mechaniczna separacja zapewnia wysoką wydajność odzysku jadalnego mięsa.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00