Możliwość wykorzystania ekstraktu z Artemisia vulgaris L. przerywaniu spoczynku bulw ziemniaka Possibility of using Artemisia vulgaris L. extract to break dormancy in potato tubers
Badano możliwość stosowania wywaru z suszonych ziół Artemisia vulgaris L. jako naturalnego prepa-
ratu przerywającego spoczynek bulw odmian Irys i Tajfun. Moczenie wycinków bulw z jednym oczkiem
w ekstrakcie szybciej je pobudzało do kiełkowania w porównaniu z próbą kontrolną (moczenie w wo-
dzie destylowanej). Intensywność kiełkowania bulw badanych odmian także była większa. Po 13
dniach od założenia doświadczenia średnia długość kiełków na bulwach odmiany Tajfun traktowanych
wywarem z A. vulgaris L. wynosiła 11,24 mm, podczas gdy moczenie oczek w wodzie destylowanej
pozwoliło na uzyskanie kiełków o średniej długości 7,27 mm.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00