Ziemniak w czasie wegetacji i przechowywania jest narażony na działanie wielu czynników abiotycz-
nych, a także jest atakowany przez liczne agrofagi (wirusy, bakterie, organizmy grzybopodobne, czyli
OGP, i grzyby oraz szkodniki). Podstawowym elementem w skutecznej ochronie przed agrofagami
jest właściwe rozpoznanie objawów, co umożliwia na ich podstawie podejmowanie decyzji o zakresie i
sposobie ochrony. Pomimo licznych i coraz dokładniejszych opisów objawów chorób ziemniaka ze
względu na jednoczesne ich występowanie na roślinach często są problemy z ich identyfikacją. W
pracy porównano najczęściej mylone objawy chorób, by zwrócić uwagę na różnice między nimi.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00