Porównanie aktywności antagonistycznej wykazywanej przez szczepy bakterii fermentacji mlekowej wyizolowane z różnych rodzajów żywności tradycyjnej Comparison of antagonistic activity of lactic acid bacteria isolated from various types of traditional food
Celem pracy była statystyczna analiza związków pomiędzy źródłem izolacji 66 szczepów bakterii
fermentacji mlekowej (LAB), ich przynależnością filogenetyczną do określonego rodzaju i gatunku
a wykazywanymi właściwościami przeciwdrobnoustrojowymi w stosunku do bakterii Listeria monocyto-
genes, Salmonella enteritidis i Escherichia coli. Analizę przeprowadzono na podstawie danych zebranych
w trakcie badań w latach 2014 - 2019, prowadzonych w Zakładzie Higieny i Zarządzania Jakością Żywno-
ści Katedry Technologii Gastronomicznej i Higieny Żywności Szkoły Głównej Gospodarstwa Wiejskiego
w Warszawie. Zebrane dane obejmowały średnice stref zahamowania wzrostu drobnoustrojów wskaźni-
kowych obserwowane w metodzie dyfuzyjnej studzienkowej, w której jako czynnik hamujący wykorzy-
stywano pełne hodowle LAB (WBC), bezkomórkowy płyn pohodowlany (CFS) oraz zneutralizowany,
traktowany katalazą, płyn pohodowlany (CFN). Spośród analizowanych szczepów LAB najwyższą ak-
tywność przeciwdrobnoustrojową wykazywały szczepy gatunku Lactobacillus plantarum, a najniższą –
Lb. fermentum. Szczepy wyizolowane z serów regionalnych (a szczególnie z oscypka) charakteryzowały
się największym antagonizmem w stosunku do L. monocytogenes, zjawisko to występowało zarówno
w WBC, CFS, jak i CFN. Wykazano, że badane szczepy LAB charakteryzują się zróżnicowanymi właści-
wościami przeciwdrobnoustrojowymi, przy czym zróżnicowanie to jest zależne od takich czynników, jak
źródło izolacji oraz przynależność filogenetyczna.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00