Wpływ polimorfizmu w regionie promotorowym 5’ genu TG na cechy użytkowości mlecznej bydła rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej Effect of polymorphism in the 5’ promoter region of the TG gene on the milk production traits of Polish Holstein-Friesian cattle
Celem podjętych badań było określenie zależności między występowaniem trzech różnych
mutacji punktowych (257C>T, 335A>G, 422 C>T) w regionie promotorowym genu kodują-
cego tyreoglobulinę (powodujących jego polimorfizm) a cechami użytkowości mlecznej by-
dła. Badaniami objęto stado krów rasy polskiej holsztyńsko-fryzyjskiej. Ustalenie genotypów
prowadzono z wykorzystaniem metody PCR i jej modyfikacji ACRS. Określono frekwencję
częściej występujących alleli dla analizowanych mutacji punktowych: C ‒ 0,830 (257C>T),
A ‒ 0,765 (335A>G) i C ‒ 0,635 (422C>T). Analiza statystyczna pokazała, że wszystkie trzy
analizowane mutacje punktowe w regonie promotorowym genu TG istotnie (P≤0,05; P≤0,01)
wpływają na analizowane cechy użytkowości mlecznej, tj. na dobową wydajność mleka, za-
wartość tłuszczu i białka w mleku oraz liczbę komórek somatycznych.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00