Ocena antybakteryjnego potencjału ekologicznych substancji podstawowych w uprawie pieczarki Evaluation of the antibacterial potential of ecological basic substances in mushroom cultivation
White button mushrooms, Agaricus bisporus, is susceptible to several
pathogenic microorganisms, including Pseudomonas tolaasii, which causes
brown blotch disease. The disease is devastating and results in severe loss of
cultivated mushrooms. For this reason, the study was undertaken of the effect of
two biological basic substances (EC 1107/2009) – hydrogen peroxide and wine
vinegar, on the reduction of brown bacterial blotch. The preparations were evaluated
in laboratory and cultivation conditions. High bactericidal and bacteriostatic activity
of the tested basic substances was demonstrated in laboratory conditions. In a crop
experiment, the basic substances showed varying efficacy in reducing brown blotch
depending on the inoculum concentration and the substances concentrations. The
limiting effect of hydrogen peroxide and wine vinegar on the development of brown
bacterial blotch in the second flush of fruiting bodies was shown. It can be concluded
that the use of hydrogen peroxide and wine vinegar to reduce bacterial diseases of
mushrooms can be an alternative to other chemical protection methods.
Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies
Informacja
SZANOWNI CZYTELNICY!
UPRZEJMIE INFORMUJEMY, ŻE BIBLIOTEKA FUNKCJONUJE W NASTĘPUJĄCYCH GODZINACH:
Wypożyczalnia i Czytelnia Główna: poniedziałek – piątek od 9.00 do 19.00