Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Ocena antybakteryjnego potencjału ekologicznych substancji podstawowych w uprawie pieczarki

Tytuł:
Ocena antybakteryjnego potencjału ekologicznych substancji podstawowych w uprawie pieczarki
Evaluation of the antibacterial potential of ecological basic substances in mushroom cultivation
Autorzy:
Szumigaj-Tarnowska, J.
Augustyniak, J.
Uliński, Z.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2118895.pdf
Data publikacji:
2021
Wydawca:
Instytut Ogrodnictwa
Tematy:
Agaricus bisporus
brown blotch disease
hydrogen peroxide
wine vinegar
Pseudomonas tolaasii
Źródło:
Zeszyty Naukowe Instytutu Ogrodnictwa; 2021, 29; 47-58
2300-5882
2391-8969
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
White button mushrooms, Agaricus bisporus, is susceptible to several pathogenic microorganisms, including Pseudomonas tolaasii, which causes brown blotch disease. The disease is devastating and results in severe loss of cultivated mushrooms. For this reason, the study was undertaken of the effect of two biological basic substances (EC 1107/2009) – hydrogen peroxide and wine vinegar, on the reduction of brown bacterial blotch. The preparations were evaluated in laboratory and cultivation conditions. High bactericidal and bacteriostatic activity of the tested basic substances was demonstrated in laboratory conditions. In a crop experiment, the basic substances showed varying efficacy in reducing brown blotch depending on the inoculum concentration and the substances concentrations. The limiting effect of hydrogen peroxide and wine vinegar on the development of brown bacterial blotch in the second flush of fruiting bodies was shown. It can be concluded that the use of hydrogen peroxide and wine vinegar to reduce bacterial diseases of mushrooms can be an alternative to other chemical protection methods.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies