Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Sytuacja gospodarstw zajmujących się produkcją ekologiczną owoców w latach 2010-2011

Tytuł:
Sytuacja gospodarstw zajmujących się produkcją ekologiczną owoców w latach 2010-2011
Condition of farms with organic fruit production in 2010 and 2011
Autorzy:
Nachtman, Grażyna
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2076524.pdf
Data publikacji:
2013-05-29
Wydawca:
Centrum Doradztwa Rolniczego w Brwinowie. Oddział w Poznaniu
Tematy:
dochód z rodzinnego gospodarstwa rolnego
dopłaty do działalności operacyjnej
produkcja ekologiczna
rachunkowość rolna
family farm income
subsidy to operational activity
organic
Źródło:
Zagadnienia Doradztwa Rolniczego; 2013, 72, 2; 67-78
1232-3578
2719-8901
Język:
polski
Prawa:
CC BY-NC: Creative Commons Uznanie autorstwa - Użycie niekomercyjne 4.0
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Wyniki grupy 15 gospodarstw ekologicznych w roku 2010 i 2011, posiadających średnio blisko 6 ha upraw sadowniczych, stanowiących około 60% powierzchni użytków rolnych, wskazują jak trudna i ryzykowna jest produkcja owoców metodami ekologicznymi. W analizowanych gospodarstwach intensywność produkcji była na dość niskim poziomie, co znajdowało odzwierciedlenie w poziomie plonowania i jakości owoców. Najważniejszym składnikiem kosztów ogółem były koszty wynagrodzeń, których udział wynosił około 30%. Realizacja przyjętego programu produkcji wymagała bowiem ponoszenia wysokich nakładów pracy. Mimo tego, że w obydwu latach produkcja była opłacalna, to nawet po włączeniu dopłat do działalności operacyjnej dochód na osobę nieopłaconą w rodzinie rolnika w 2010 roku był niższy od średniej płacy netto w gospodarce narodowej. W obydwu latach dopłaty były fundamentalnym składnikiem dochodu, w 2010 roku stanowiły 86,0%, a w 2011 roku – 69,3%.

The study covers accounting years 2010 and 2011. Data was derived from the group of 15 organic farms cultivating on average circa 6 ha of orchards. These orchards constitute averagely 60% of utilized agricultural area of analysed farms. Presented results prove how difficult and hazardous is organic fruit production. Degree of intensity in surveyed organic farms was low. It was, therefore, reflected by yielding and fruits quality. Wages paid constituted the majority of inputs, accounting for 30% in imputed costs structure. Implementation of undertaken organic farming practices entailed higher labour inputs. During both analysed years production was profitable, however, family farm income including operational subsidies by annual work unit (AWU) did not exceed the level of average net wage in national economy. In both, 2010 and 2011 accounting years subsidies were crucial income contributors constituting respectively 86,0 % and 69,3%.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies