Informacja

Drogi użytkowniku, aplikacja do prawidłowego działania wymaga obsługi JavaScript. Proszę włącz obsługę JavaScript w Twojej przeglądarce.

Tytuł pozycji:

Wykorzystanie filtracji membranowej w separacji białek pochodzących z serwatki koziej oraz ich hydrolizatów

Tytuł:
Wykorzystanie filtracji membranowej w separacji białek pochodzących z serwatki koziej oraz ich hydrolizatów
Application of membrane filtration to whey proteins and their hydrolysates recovery
Autorzy:
Lech, M.
Trusek-Hołownia, A.
Powiązania:
https://bibliotekanauki.pl/articles/2073110.pdf
Data publikacji:
2015
Wydawca:
Stowarzyszenie Inżynierów i Techników Mechaników Polskich
Tematy:
mikrofiltracja
ultrafiltracja
membrana ceramiczna
białka serwatkowe
peptydy
microfiltration
ultrafiltration
ceramic membrane
whey proteins
peptides
Źródło:
Inżynieria i Aparatura Chemiczna; 2015, 3; 101--103
0368-0827
Język:
polski
Prawa:
Wszystkie prawa zastrzeżone. Swoboda użytkownika ograniczona do ustawowego zakresu dozwolonego użytku
Dostawca treści:
Biblioteka Nauki
Artykuł
  Przejdź do źródła  Link otwiera się w nowym oknie
Celem badań było opracowanie procesu zagospodarowania serwatki będącej niebezpiecznym z punktu widzenia ochrony środowiska produktem ubocznym przemysłu mleczarskiego. Pierwszym etapem był odzysk białek serwatkowych w nich zawartych. Drugim – było odseparowanie peptydów o właściwościach prozdrowotnych, powstających po hydrolizie strumieni niezdatnych do dalszej separacji samych białek. Wykorzystanie do tego celu układu mikro-, ultra- oraz ultrafine-membran ceramicznych prowadzi do skutecznego zagospodarowanie tego problematycznego medium, przy jedno-czesnym odzyskaniu cennych białek i peptydów pochodzenia serwatkowego.

The aim of this research was to elaborate the effective method of whey utilization. Whey is a very dangerous by-product from the environmental protection point of view. A first step of this process was a valuable protein recovery using membrane techniques. After that, as a second step, there was peptides recovery obtained from whey proteins hydrolysis. Ceramic membranes were involved for that purpose. Micro- and ultra-filtration membranes were used for proteins recovery, whereas an ultrafine-filtration membrane was used for peptides separation. The experimental results lead to the conclusion that a ceramic membrane cascade can be used for the whey utilization process.

Ta witryna wykorzystuje pliki cookies do przechowywania informacji na Twoim komputerze. Pliki cookies stosujemy w celu świadczenia usług na najwyższym poziomie, w tym w sposób dostosowany do indywidualnych potrzeb. Korzystanie z witryny bez zmiany ustawień dotyczących cookies oznacza, że będą one zamieszczane w Twoim komputerze. W każdym momencie możesz dokonać zmiany ustawień dotyczących cookies